Türk kahvesi, doğru tüketilirse ömrü uzatıyor

İç Hastalıkları Uzmanı ve Psikoterapist Selin Yurdakul, günlük hayatta en fazla tüketilen içeceklerin başında gelen Türk kahvesinin birçok büyük hastalığı önlediğini belirtti.

Başta tip 2 diyabet, safra ve böbrek taşı, Parkinson, birtakım kanser cinsleri, üzere kıymetli hastalıkları önlediğini söyleyen Yurdakul, “Sabah kahvesi, dost kahvesi, imtihan kahvesi ve aklıma gelmeyen kaç formuyla kahve pek çok kişinin hayatında kıymetli bir yer kaplıyor. Pekala bu kadar hayatımızda olan kahve sıhhatimizi nasıl etkiliyor? Araştırmaların birden fazla olumlu istikamette sonuçlar gösteriyor. Dikkat edilmesi gereken en kıymetli nokta ise ölçüsü, günde 4 fincanı geçince bağımlılık riski artıyor. Son zamanlardaki bilimsel araştırmalarda kahve kafeinin moleküler yapısı adenozine benzediği görülüyor. Adenozin reseptörlerine bağlanarak tesirini antagonize ediyor, dopamini arttırıyor ve hudut sistemini uyarıyor” dedi.

Öte yandan Yurdakul şöyle devam etti:

“Karaciğerde metabolize olur. Genetik olarak kimi insanların kafein yıkımında rol alan enzimi yavaş çalıştığından kafein tesirlerine daha hassas olur. Kahvenin yararlarına baktığımızda ağrı hissini azalttığını görüyoruz. Bunun yanı sıra safra ve böbrek taşı oluşmasını azaltır. Parkinson hastalığına yakalanma ihtimalini azaltır, nöroprotektif tesiri vardır. İştahı azaltır, metabolizma suratını arttırır. Tip 2 diyabet gelişme riskini azaltır. Karaciğer işlevlerini güzelleştirir. Zihinsel performansı arttırır, depresyon riskini azaltır. Endometrial kanser, göğüs kanseri, cilt kanseri, prostat kanseri, safra kesesi ve karaciğer kanseri riskini azaltır”

4 FİNCANDAN SONRASI ZİYAN

Günde 2 ila 4 fincan ortası kahve tüketiminin hayat ömrünü uzattığını da hatırlatan Yurdakul, “Faydalarının yanı sıra fazla tüketildiğinde anksiyeteyi tetikler. Uyku bozukluğuna sebep olur. Huzursuzluk hissi, gerginlik, yerinde duramama, niyet uçuşmaları üzere rahatsızlıklara neden olabilir. Premenstrual sendromun şiddetini arttırır. Yüksek ölçülerde uzun müddet tüketildiğinde bağımlılık ve doza bağlı tolerans gelişimi riski vardır. Reflü ve ülser üzere mide rahatsızlıkları olanların semptomlarını tetikler. Gebelerde bebeğin düşük doğum yüklü olmasına sebep olur. Ancak günlük 4 fincana kadar tüketim yapmamız durumunda bu aksiliklerin görülme sıklığının en aza indiğini söyleyebiliriz” diyerek kelamlarını tamamladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir